Diabetische voet

De voeten van diabetespatiënten hebben extra zorg nodig. Regelmatige controle en behandeling door een speciaal opgeleide pedicure kunnen ernstige problemen voorkomen. De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar door bijkomstige klachten zoals: 


- Vermindering van de bloedsomloop in benen en voeten

- Vermindering of uitval van het gevoel in de voeten

- Verandering van de stand van de voeten


Heeft u diabetes, dan kunt u zelf het volgende doen:

- Controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen

- Ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (dagelijks) voetoefeningen

- Laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure, aangesloten bij ProVoet, met de aantekening 'diabetische voet'


Als u diabetes heeft, is het raadzaam om enkele malen per jaar naar een pedicure te gaan, ook als u geen voetklachten heeft! Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de behandeling geeft de pedicure adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de pedicure vroegtijdig problemen signaleren en u doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

 

Reumatische voet

Reumatische voeten zijn meer kwetsbaar en gevoeliger dan de voeten van gezonde mensen. Het is belangrijk om de nodige extra zorg door een gecertificeerde pedicure uit te laten voeren. De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig door:

- Gewrichtsontstekingen

- Slijmbeursontstekingen

- Slijtage in de gewrichten

- Standsveranderingen

Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet en/of tenen, en niet goed passend schoeisel, treedt er aan de voeten vaak ongewenste eelt- en likdoornvorming op. Door een beperkte bewegingsvrijheid of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, krijgt een reumapatiënt ook te maken met nagelafwijkingen:

- Brokkelige nagels

- Eeltvorming onder de nagels

- ‘Schuurpapier’ nagels (ondoorzichtig, ruw, bros en gespleten)

- Verkleuringen van de nagel

Als u reumapatiënt bent, experimenteer dan niet zelf en laat uw voeten verzorgen door een professionele pedicure die aangesloten is bij ProVoet met de aantekening Reumatische Voet. De pedicure kan u ook advies geven op het gebied van huidverzorgingsmiddelen en schoenkeuze. Mocht het nodig zijn, dan kan de pedicure u doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

 

Vergoeding

Als u als diabetes- of reumapatiënt naar een gecertificeerde pedicure gaat, kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding. Kijk uw ziektekostenverzekering hierop na. Bent u diabetisch patiënt en u weet niet welke SIMM Classe u heeft (0, 1, 2 of 3), kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.